Litteraturens verden - expecting people -- Building the future - stone by stone, letter by letter!

Litteraturens verden - expecting people -- Building the future - stone by stone, letter by letter!
Ars longa, vita brevis

lørdag den 23. januar 2010

Adriaan van Dis - Hårdt identitetsarbejde


Adrian van Dis: Huset i klitterne
Gyldendal
221 sider

Der er for få bøger oversat af denne intelligente forfatter, hvor man ikke læser mange linier, før man stopper op og tænker: "Der er indhold i dette her!" Lækre sætninger og fine iagttagelser i mikrokosmos'et.
Romanen foregår dels i Holland, dels i eftermindet fra et langt kolonialherrefolks, hollændernes, ophold i Indonesien. Indonesien var engang Hollandsk koloni. Da familien, mor, 3 døtre og en lille søn, samt en kommende mand til den ene af døtrene, lige efter krigen vender hjem til Holland, prøver de at bygger en tilværelse op i deres nyerhvervede hus i klitterne ved havet. Bogens mandlige hovedperson ser tilbage på sin opvækst fuld af hårde disciplinære afstraffelser og opdragelsesmetoder, hvor faderen brugte rem og linial til korporlig "disciplinering", for at hærde og gøre sønnen til en ordentlig mand. Hans ene søster dør i bogens begyndelse af kræft, og en anden i bogens slutning af ditto, efter at hun er immigreret til Canada, hvor moderen og hans søster fra Holland samt han selv besøger hende og familien ved hendes sygeleje.
I Indonesien interneredes familien i en lejr af japanerne, der havde besat landet. Og de mange hårdhændede oplevelser der, samt mange andre episoder fra familiens tid i Indonesien, og oplevelser fra hans opvækst i Holland, hvorunder faderen dør mens han er ung teenager, danner baggrunden for det arbejde han ihærdigt gør sig for at stykke et billede af familiens og dermed sin egen identitet sammen.

1 kommentar:

  1. Min nysgerrighed er vakt, kender ham ikke, men det kan jeg komme til!

    SvarSlet